Cooperativa Mezzacorona

1000 de mici agricultori în campanie agricolă în fiecare zi prin cooperativa lor

Mezzacorona este una dintre cele mai vechi cooperative cu cramă din Italia. Ea a fost fondată  în anul 1904 de către 20 de viticultori  din Italia care au început această activitate ca pionierat la vremea respectivă. Cooperativa  Mezzacorona a crescut constant cu proiecte din ce în ce mai mari, bazându-se pe valori cooperatiste, protejând veniturile membrilor și păstrandu-și rădăcinile adânci în comunitatea și teritoriul local.  La început cooperativa a avut ca scop unirea resurselor membrilor pentru a achiziționa echipamente și a avea șanse mai mari pe piață.

Astăzi, principalele activități ale cooperativei sunt producția de vinuri, de fructe, precum și comercializarea acestora. Producția implică o suprafață de 2600 hectare în regiunea Trentino-Alto Adige, plus în două podgorii din Sicilia (621 hectare lângă Ragusa).

Vinurile Mezzacorona au depășit granițele Italiei, fiind vândute în întreaga lume. Exporturile cooperativei se realizează prin două fime: Prestige Wine Imports Corp. care vinde în America de Nord și Bavaria Wein Import pentru Germania, Austria si Elveția. Vinurile Mezzacorona sunt de asemenea exportate în Scandinavia, Regatul Unit, Europa de Vest și Japonia.

Structura de proprietate – membri și beneficiile acestora

Cooperativa este deținută de agricultori individuali sau asociați care sunt de acord să nu intre în concurență directă cu cooperativa. Sunt primiți și membri investitori. Membri contribuie cu bani la capitalul social al cooperativei și oferă toată producția cooperativei, în caz contrar ei trebuind să plătească. În luarea deciziilor, Cooperativa merge pe sistemul: un om – un vot.

Beneficiile membrilor sunt importante:  odată cu valorificarea garantată a produselor lor prin vânzarea către un singur client – cooperativa deținută de ei – se evită consumul de timp și interacțiunea costisitoare pentru producători cu intermediarii. 

În timp ce membrii se obligă să furnizeze întreaga lor producție către cooperativă, aceasta, la rândul său, le garantează achiziționarea producției la un preț bun. Aceasta, chiar și în anii mai puțin buni din punct de evdere climatic, garantându-le, astfel, membrilor, venitul anual. În plus, fermierii vând sub același brand care realizează procesarea, împachetarea și comercializarea producției lor de struguri. Mezzacorona furnizează membrilor săi: mașini agricole,  asistență tehnică, toate capacitațile necesare, și toate facilitățile necesare pentru a prelucra strugurii, precum și vânzarea produselor la scara mare, pe piața internațională, piață de produse de înalta calitate. În alte condiții, individual, membri nu ar fi avut acces la aceste instrumente.

Câștigurile sunt împărțite între membri, proporțional cu cantitea și calitatea recoltelor furnizate cooperativei.

Câștigurile unei cooperative vechi de 116 ani 

Produsele principale sunt:  vinurile albe, roșii și vinurile spumante  – 14 varietăți diferite locale și internaționale –  Pinot Gris, Chardonnay, Teroldego, Muller Thurgau, Marzemino, Merlot, etc.

Nișa de piață a Mezzacorona a crescut exponențial în ultimii ani, transformând cooperativa într-una din cele mai faimoase mărci italiene de vinuri, fiind primul producator italian de Pinot Gris și Chardonnay și producătorul uneia din cele mai cunoscute mărci de vin spumant – Rotari Trentodoc.

Scopul Mezzacorona este de ajutor mutual al fermierilor și asistență pentru aceștia în valorificarea, susținerea și creșterea producției de struguri și vin, precum și comercializarea acestora sub aceeași marcă. Aceasta este o funcție cheie pentru supraviețuirea agriculturii într-o zonă de munte, în condițiile în care suprafața deținută de fiecare membru individual nu depășește un hectar.  

În prezent, Mezzacorona lucrează cu Institutul Național Agricol, având în același timp și un centru propriu de cercetare în care se dezvoltă noi tehnlogii de cultură a viței de vie, selecția soiurilor, depozitare și tehnici agricole prietenoase cu mediul.

În 2013, cooperativa avea 1.600 membri viticultori, active în valoare de 184.142.605 €, un capital în valoare de 61.878.812€, producția de 105.018.915 €, o cifra de afaceri /vânzări de 90.262.437 € și un profit in valoare de 807.246 €.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *