Cum funcționează economia socială în criză economică

Economia socială pe fondul unei crize a ocupării forței de muncă

Plus valoarea socială a economiei sociale se vede în reglementarea sa a numeroaselor dezechilibre pe piața forței de muncă, în special în perioadele de criză: șomaj, instabilitatea locului de muncă și excluderea pieței de muncă a șomerilor.

Impactul crizei  din anul 2008 asupra ocupării forței de muncă în Europa a fost mai moderat în economia socială decât în companiile private tradiționale.

În general, ocuparea forței de muncă în economia socială a rezistat în prima etapă a crizei (2008-2010) mai bine decât ocuparea forței de muncă tradiționale în sectorul privat, deși mai târziu, ca urmare a adâncirii crizei, întreprinderile din economia socială au suferit, de asemenea, pierderi mari de locuri de muncă.

În Italia, ocuparea forței de muncă în economia socială a crescut în 2010 și 2011. Mai ales în cele mai mari companii: astfel, cele mai mari 106 cooperative sociale din Italia au crescut de la 75.828 angajați în 2008 la 81.156 de angajați în 2009 și până la 84.243 de angajați în 2010.

În Spania, țara europeană cu cea mai mare rată de șomaj, ocuparea forței de muncă în cooperativele sociale a scăzut cu 9% între 2008 și 2012, în timp ce ocuparea salariaților în sectorul privat în ansamblu, a scăzut cu 19%.

Imaginea este similară în Franța: în 2010 și 2011, ocuparea forței de muncă în cooperative a fost mai bună decât în sectorul privat tradițional. În general, pierderile de locuri de muncă au fost de 1,7%, deși a variat în diferite tipuri de cooperative. Ocuparea forței de muncă a scăzut în cooperativele agricole (-3%) și cooperativele de lucrători (-2%), dar au continuat să crească în cooperativele de retail și artizani (+ 1,7% respectiv + 1,5%).

Totuși, societățile mutualele continuă să crească, concentrarea sub-sectorului se accelerează. Prin urmare, societățile de asigurări mutuale au observat o ușoară creșterea a cotei lor de piață.

Noile organizații de economie socială (cooperativele sociale și alte organizații de voluntari care lucrează în sănătate, servicii sociale și educaționale, culturale și de cercetare) joacă un rol extrem de important, fiind creatori de locuri de muncă în Europa.

Economia socială este importantă  în angajarea grupurilor cu dificultăți speciale (de exemplu, persoanele cu handicapuri fizice, psihice sau sociale), excluse de pe piața muncii pentru perioade îndelungate și care, de regulă, intră într-un cerc vicios în ceea ce privește integrarea socială și la locul de muncă, adesea sfârșind marginalizați și săraci.

Astfel, o mare problemă a lumii moderne este lupta împotriva excluziunii sociale și a pieței muncii într-o societate în care integrarea socială este în principal realizată prin angajare remunerată.

Aceasta din urmă nu numai că le oferă oamenilor independența economică, dar de asemenea, demnitate, participare la societate și acces la servicii și facilități.

De aceea, au fost excluse în principal grupurile sociale din populație care sunt mai puțin competitive, din motive de capacitate, calificări sau cultură, cum ar fi persoanele cu handicap fizic sau psihic, șomeri de lungă durată și anumite grupuri minoritare (de exemplu, minorități etnice, imigranți).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *