Întreprinderi sociale din România – Hercules Association

Sediu: Costeşti, Arges

Sector de activitate: Dezvoltare comunitară

Misiune: Să se dezvolte o comunitate independentă şi puternică în oraşul Costeşti care va fi capabilă să caute soluţii pentru problemele şi dificultaţile cu care se confruntă comunitatea locală. 

Viziune : O lume in care tinerii defavorizati din comunitati rurale reusesc sa invinga saracia mostenita de la parinti datorita educatiei si a sansei la o copilarie normala pe care au primit-o.

Asociaţia a construit un centru de evenimente care poate fi închiriat de persoane şi întreprinderi locale pentru  nunţi, conferinţe, şedinţe, seminarii, etc. De asemenea, dacă se solicită, centrul oferă servicii suplimentare cum ar fi organizarea evenimentelor speciale, catering şi decoraţiuni.

Centrul de zi Hercules este cel mai de succes și longeviv proiect social din sudul județului Argeș, singurul centru de zi dintr-o comunitate săracă, lipsită de oportunități economice, viață culturală sau perspective de viitor. Pentru 50 de copii din familii defavorizate care își fac temele, se joacă și mănâncă zilnic la Hercules, acest este o ancoră de salvare și o oază de normalitate. 

Centrul de zi Hercules a fost lansat în 2007 de Asociația Hercules cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României. De-a lungul timpului, Centrul s-a finanțat exclusiv din surse private: fonduri donate de companii responsabile, fundații și donatori generoși.

Astăzi, Centrul de zi Hercules funcționează cu sprijinul Fundației Vodafone România (partener din 2011) și al H.Stepic CEE Charity, Viena (partener din 2015).

Necesitate socială – provocare:

In comunitatea locală Costeşti există nevoia de prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, abandonului copiilor de către familie, violenţei, delincvenţei minore şi a excluziunii sociale a persoanelor în vârstă. În ceea ce priveşte grupurile de populaţie în vârstă, organizaţia oferă posibilitatea de socializare şi participare, iar în ceea ce priveşte copiii, acesta  oferă posibilitatea de a aduce mai aproape copiii, părinţii şi bunicii/bunicile.

Din 2007 și până în 2018, Asociatia Hercules a mobilizat si a investit in comunitatea Costesti mai mult de 1 milion de euro. Sunt bani care au schimbat in bine viata si viitorul a peste 1500 de copii si au sprijinit sute de familii cu probleme economice, sociale sau de sanatate, pentru ca acestea sa isi poata ajuta la randul lor copiii.

Pe langa activitatile zilnice ce au loc la Centrul de zi (after-school, cantina, ateliere creative si educative) Asociatia Hercules desfasoara in prezent si alte proiecte in beneficiul copiilor:

  • STAY IN SCHOOL

Este un proiect de burse pentru prevenirea abandonului școlar în Costești, oferirea de burse lunare pentru 50 copii din Costesti care riscă abandonul școlar din cauza situației sociale și economice a familiei de origine. Bursele completează serviciile sociale și educaționale (after-school, cantină, educație non formală)

  • HERCULARIUM – BIBLIOTECA VIITORULUI

Asociația Hercules lansează HERCULARIUM, super proiectul dedicat copiiilor din Costești și satele vecine: înființarea unei biblioteci moderne (sală multimedia, sală de calculatoare, spații confortabile de lectură, ludotecă) în incinta Centrului de zi Hercules; organizează regulat Caravana Cărții pentru copiii din satele învecinate care nu pot ajunge ușor în Costești; încurajarea pentru dragostea de carte și de cunoaștere a copiilor, pregătindu-i mai bine pentru viitor; schimbarea mentalitățile părinților legate de educație și de creșterea copiilor.

  • SACOȘA CU ALIMENTE

Impreuna cu BCR Banca Comerciala Romana se stâng fonduri pentru “Sacosa cu alimente”, un proiect prin intermediul caruia se pioate oferi lunar o sacosa cu alimente greu perisabile copiilor de la Hercules si familiilor lor.

Pranzul pe care copiii il mananca la cantina sociala Hercules este adesea singura masa calda a copiilor din ziua respectiva. Donand alimente, incurajam parintii sa gateasca acasa, pentru ca cei mici sa fie bine hraniti la orice masa a zilei.

  •  VOLUNTAR DE PROFESIE

Un exemplu: Cristina – de profesie jurnalist si angajata a companiei Vodafone – si-a intrerupt activitatea profesionala in toata aceasta perioada pentru a se muta in Costesti si a deveni voluntar Hercules.

Misiunea ei este sa ajute la cresterea vizibilitatii Centrului Hercules si sa dea o mana de ajutor la tot cee ace inseamna activitati cu copiii.

Sursa: http://asociatiahercules.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *