Economia socială și strategiile politicii europene

Eșecul Strategiei de la Lisabona: realizări dezamăgitoare

UE nu a reușit să-și atingă obiectivele în urma Strategiei de la Lisabona pentru a-și proteja cetățenii împotriva crizei economice, climatologice și sociale curente.

În Europa, una din șase persoane trăiește sub pragul sărăciei. Cifrele OCDE indică faptul că numărul de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei crește, iar diferența dintre bogați și săraci este, de asemenea, în continuă creștere.

Palierul economic

În diferite țări, inclusiv în Belgia, economia ultimilor ani nu a excelat în a crea locuri de muncă suplimentare. Scăderea ocupării forței de muncă industriale în Europa s-a datorat lipsei persoanelor calificate, precum și inegalității sociale. Într-o lume globală, companiile pot merge în căutarea celor mai mici costuri de producție și condițiile de producție optime. Taxele sociale sunt susținute de către guvernul țării respective, în timp ce profiturile sunt în mare parte privatizate.

Palierul ecologic

Summit-ul internațional privind climatul de la Copenhaga a eșuat, astfel încât cu greu se poate aștepta rezultatul abordării transfrontaliere la nivel global privind poluarea. În urma acestui eșec, costul mediului nu a fost încă transmis complet întreprinderilor și consumatorilor.

Palierul social

Refacerea modelului social a trecut pe planul al doilea. Din cauza deficitului în creștere al finanțelor publice din diferite state membre UE, riscul social este astăzi în creștere. Se pare că alegerile liderilor în ultimele decenii au generat  până astăzi destul de multă inegalitate și excludere, deoarece au prevalat prioritățile economice.

Contribuția economiei sociale în strategiile politicilor europene

Noua strategie UE 2020 nu menționează economia socială. Cu toate acestea, UE are toate interesele în a crește vizibilitatea modelului de afaceri al economiei sociale.

Modelele unice de afaceri ale economiei sociale trebuie să fie integrate de cei trei piloni ale Startegiei de la Lisabona:

  1. Palierul economic

Piața întreprinderilor din economia socială comercializează produse și servicii pe piața europeană. Ele au o abordare menită să crească dezvoltarea durabilă, crearea și menținerea locurilor de muncă locale. Profiturile sunt reinvestite. Indivizii iau inițiative pe piețe greu accesibile, așadar întreprinderile sociale răspund nevoilor specifice ale consumatorilor.

Dimensiunea locală a economiei sociale o transformă în partener solid (în diferite regiuni) pentru actori publici și privați locali.

Economia socială investește în formare și în educație și încurajează încrederea în sine a indivizilor pentru dezvoltarea propriilor abilități. În Europa, cel puțin, economia socială oferă o perspectivă de integrare socială pentru milioane de persoane și familii cu locuri de muncă locale. Economia socială corectează prin urmare, unele imperfecțiuni aflate pe piața muncii și asigură coeziunea economică, socială și teritorială.

  • Palierul social

Modelul social european se preocupă în principal de responsabilitatea socială întreprinderilor,  a cetățenilor și a guvernelor. Datorită alegerilor sale incredibile ca jucător pe piață, economia socială oferă acest lucru, respectiv modelează și oferă o interpretare concretă a rolului economiei în societate. Companiile economiei sociale investesc în resurse umane în funcție de nevoile pieței și de nevoile sociale.

  • Palierul ecologic

Domeniul ecologiei constituie o piață completă pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale.

Integrarea principiilor ecologice în propria afacere socială este un obiectiv important al  economiei sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *