Povestea gradinițelor La Coccinella

Cooperativă socială italiană de tip A pornită la inițiativa părinților, pentru copiii lor

La Coccinella este povestea de succes a unei gradinițe – întreprindere socială care ne arată cum un mic grup de cetățeni dintr-un sătuc, uniți pentru a rezolva o nevoie a satului lor, au ajuns să  construiască o rețea de servicii întinsă în prezent în toată  regiunea. Și nu numai. 

La Coccinella a fost fondată  în 1995 de un grup de părinți care lucrau cu toții cu normă  întreagă  și nu aveau niciun fel de sprijin în îngrijirea și educația copiilor lor de câțiva ani. 

Astfel, împreună cu un mic grup de specialiști în educație, părinții au decis să fondeze o cooperativă pentru copiii mai mici de 3 ani. Prima creșă au deschis-o în Cles. Apoi s-au extins. 

Principalele servicii erau: creșă, servicii de sprijin pentru părinți, tabere de vară, activități de petrecere a timpului liber, asistență la domiciliu, ateliere de comunicare artistică și activități culturale. Părinții beneficiau inclusiv de vouchere pentru aceste servicii, emise de autoritățile publice locale. 

În prezent există 17 grădinițe – creșe Coccinella în 15 dintre comunele provinciei Trento. Aproape 500 de copii  beneficiaseră de acestea în anul 2013.  

Chiar dacă a crescut între timp ca organizație, și astăzi La Coccinella și-a păstrat  abordarea teritorială, rămânând ancorată în comunitățile locale, și furnizând servicii în cele mai mici sate. Care altfel, ar rămâne fără servicii de educație  și ingrijire a copiilor mici. 

În 2013, Cooperativa socială La Coccinella avea 205 lucrători și 22 de membri, un capital social de 2.845 €, o cifra de afaceri de 5.545.167 € și un profit de 7.706 €.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *